10 november 2008
De bijzondere bijeenkomst voor ouders van de vmbo-dochters van het Stedelijk College Eindhoven, maandag 10 november, werd een succes. De avond was een initiatief van de Stichting Diversiteit & Techniek in samenwerking met de school. Ouders en dochters werden vanuit uiteenlopende invalshoeken geïnformeerd over technisch onderwijs. Er waren woordvoerders uit de zorgsector, andere onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven. De doelstelling van de avond was de stimulering van de belangstelling voor techniek en een technische leerrichting. De avond wordt geprolongeerd op donderdag 27 november.
De ouders spelen een belangrijke adviesrol in de keuze die kinderen maken voor een studierichting. De oudersessie helpt de ouders bij het begeleiden van de keuze voor techniek. In dit geval gaat het speciaal over meisjes. Drs. Marriët Mittendorff (CDA) van Jeugd, Sport en Cultuur verving haar collega Wethouder Martin Don (SP). Zij opende de avond met een persoonlijke speech over haar ervaringen met techniek en loopbaan. Haar verhaal riep veel herkenning op.
De oudersessie is een interactieve bijeenkomst waarin ouders vertrouwd worden gemaakt met de talrijke mogelijkheden van technische richtingen in het onderwijs en technische beroepen.
De bijzondere opzet van de avond bestond uit een aantal vragenrondes en korte intermezzo’s van adviseurs uit het bedrijfsleven, het ROC Eindhoven en het CWI. Een filmdocumentaire die in opdracht van de Stichting Diversiteit & Techniek werd gemaakt, toonde twaalf rolmodellen van meisjes en jonge vrouwen die gekozen hebben voor een technische opleiding. De avond begon met een proefje dat door de school en de dochters van de ouders is bedacht en ontwikkeld. Het Stedelijk College besteedt veel aandacht aan de invulling van techniek in haar opleidingen. Opleidingsdirecteur van de school Paula Toonen van het Stedelijk College Eindhoven bracht naar voren dat het programma van de stichting Diversiteit & Techniek een structurele plek krijgt in het curriculum van de school.
Documentaire, proefje, vragen en inleidingen verplaatsten de ouders in de belevingswereld van hun dochter en gaven een betere kijk op de mogelijkheden van een technische opleiding. Die uitleg is van groot belang omdat de beeldvorming van techniek vaak tot aanzienlijke misverstanden leidt. Dat is de reden waarom Virma Durinck-Lourens een beroepsoriëntatieprogramma opzette en daartoe de Stichting Diversiteit & Techniek in het leven riep. Deze stichting heeft een brede doelstelling (integratie en arbeidsparticipatie) en stimuleert jonge medelanders, vanuit een multiculturele benadering, tot de keuze voor een technische opleiding. Virma Durinck: “De relatie tussen medelanders en techniek wordt niet als vanzelfsprekend ervaren hoewel techniek toch overal om ons heen is. Het aantal medelanders stijgt explosief en tegelijkertijd is er sprake van een implosie van het aantal jonge mensen dat kiest voor een technische opleiding. Voor Zuidoost Brabant is dat laatste funest voor haar ontwikkeling want wat is een Brainport zonder brains en zonder handen die door die brains worden aangestuurd? Kernprobleem is dat de meeste jongeren een veel te positief beeld hebben van sommige beroepsgroepen en tegelijkertijd een veel te pessimistische toekomstverwachting als het gaat om technische beroepen. In een voorlichtingscampagne gaan we eerst in onze regio en later in de rest van Nederland de meisjes op de VMBO’s de boodschap uitdragen dat techniek leuk en belangrijk is. ‘Beter Techniek’ is de boodschap”.
Drs. M. Mittendorff (CDA) van Jeugd, Sport en Cultuur, opende de oudersessie van het Stedelijk College Eindhoven en de Stichting Diversiteit & Techniek
Drs. M. Mittendorff (CDA) -op de foto links- van Jeugd, Sport en Cultuur opende de oudersessie van het Stedelijk College Eindhoven en de Stichting Diversiteit & Techniek. Rechts mevrouw V. Durinck-Lourens, directeur van de stichting
Elisa Carter, Raad van bestuur GGZE, Zwarte Zakenvrouw van het jaar 2006 en Drs. M Mittendorff, wethouder Jeugd, Sport en Cultuur van de gemeente Eindhoven, voeren een technisch proefje uit, dat door meisjes van het Stedelijk College Eindhoven was gemaakt
Paula Toonen, opleidingdirecteur van het SCE tijdens haar inleiding
Meer informatie:
STICHTING DIVERSITEIT & TECHNIEK
Virma Durinck Lourens MA, directeur
Tel: 0497 594 100